Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

Yazılımlarda Arayüz Tasarımının Önemi

09 eylül 2022

Bir yazılımın en can alıcı noktalarından biri arayüz tasarımıdır dersek abartmış olmayız. Dünya üzerindeki yazılımların büyük çoğunluğu son kullanıcı odaklı geliştirilirken kullanıcı arayüzüne önemsiz demek oldukça absürt olur.smiley Bu yazımızda yazılımlarda arayüz tasarımının ne derece önemli olduğunu anlatıyoruz.

UI Design, Kullanıcı Arayüzü Tasarımı Nedir?
Telefon, bilgisayar, tablet veya akıllı saatlerimiz üzerinden birçok uygulamaya ulaşabiliyor oradan da isteklerimizi yerine getirebiliyoruz. Karşınıza çıkan menüler, görseller, çeşitli butonlar ve diğer birçok detayın belirli bir estetik ve algoritma kapsamında tasarlandığını bir saniyeliğine düşünün ama oradan gitmeyin çünkü geldik.smiley İşte en basit tabirler UI design bilgi teknolojileri söz konusu olduğunda bu alanı kaplamakta.
Kullanıcı arayüzü tasarımında sadece elementler bunlar ile sınırlı değil. Bu nesnelerin her biri ile etkileşime girildiğinde ortaya çıkan etkileşim de yine UI Design kısmında ortaya çıkarılan işin sonucudur. Kullanıcı tüm işlemleri bir bütün gibi görse de arkada binlerce farklı tasarım ve etkileşim biçimi yer alabilmektedir.

Yazılımlarda UI Design Neden Bu Kadar Önemli
Her şeyde olduğu söz konusu yazılım olduğunda da ürünün son sahibi yani son kullanıcı tarafında memnuniyet yaratma operasyonun genel amacıdır. Bu sonucu elde etmek kullanıcılara yönelik olarak doğru araştırma ve çalışmaların yapılmış olması ve bunların tasarım kısmında dikkate alınması gerekir. Bunun yanı sıra yazılımın kapasitesi ve vizyonu kapsamında da belirli bir form oluşturulmalıdır. Bu kapsamda sahneye baş aktör olarak kim çıkar? Evet, UI Design. 
UI Design kavramından dolayı akıllara ilk olarak estetik gelse de yazılımlarda en az estetik kadar önemli husus kullanılabilir ve kolay erişilebilir bir yapı ortaya koymaktır. Ortaya çıkarılan ürünün potansiyel veya hali hazırda oluşan taleplere yanıt verirken kullanım kolaylığı olan şık bir işleyiş ortaya konulmaya çalışılır.

Bir arayüz tasarımından yegâne beklenen şeylerden biri de tutarlı olmasıdır. Buna en basit örneği şu şekilde verebiliriz; düşünün ki ihtiyacınız olan bir eşya sürekli olarak farklı yerlerde ortaya çıkıyor, sinir bozucu olurdu değil mi?  Arayüz tasarımı kısmında da buna dikkat ederek kullanıcıların eldeki yazılımı anlamalarını ve bir daha kolay kolay yeni bir şey öğrenmek zorunda kalmamalarını amaçlamak oldukça önemlidir.
Kısaca şunu söylemek mümkün bir yazılım ne kadar iyi kodlamaya veya grafik işlem kapasitesine sahip olursa olsun günün sonunda kullanıcıya kolay, kullanılabilir ve estetik bir UI tasarımı ile sunulmaz ise büyük oranda başarısız olacaktır. Bu sebeple UI tasarımı için yazılımın en kritik noktası sözümüzün hala arkasındayız.smiley