Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

Laravel Web Geliştirme 2023

04 şubat 2023

Laravel – Web Geliştirme için Ezber Bozan Framework
Uzun süredir web geliştirme sektöründe olan birçok kişi 2023 yılında Laravel’in ezber bozan konumda olacağı fikrinde.

Laravel’den kısa bahsetmek gerekir ise geçtiğimiz yıllarda sürekli olarak popülerlik kazanan bir PHP framework yapısı demek yanlış olmaz. Kendisini öne çıkaran konular ise göze hoş gelen yazımı, kolay kullanılabilir araçları ve başka framework’ler ile uyumlu olarak çalışabilmesi denilebilir.

Laravel, birçok PHP framework’ünde olan MVC denilen (Model – View – Controller) mimariye yerleşik olarak destek de vermektedir. Laravel MVC yapısı sayesinde son kullanıcı tarafına sunulan katman ile uygulama mantığı kısmı kolayca birbirinden ayrıştırılabilmektedir. Bu sayede ilgili web uygulaması daha kolay şekilde bakım ve geliştirmeye tabi tutulur.

Framework tarafından sunulan bir diğer büyük özellik de Routing desteğidir. Routing yapısı sayesinde site adresleri veya sektörde daha çok bilinin URL’ler spesifik olarak kontrol edilebilir yapıya bürünmekte. Kimi zaman oldukça karmaşıklaşan bu yönlendirme aksiyonu Laravel desteği ile daha basit ve kullanımı kolay bir hale gelmekte. Laravel web geliştirme için “nimet” değerindeki özelliklerden biri demek de bu sebeple yanlış olmaz.

Bunu aşağıda örnekleyeceğimiz bir yapıda rahatça görmek mümkün. Bir iletişim sayfası için yönlendirme yapılan senaryo oluşturalım:

Route::get('/iletisim, 'İletisimController@index');

Yukarıdaki kod satırı, “/iletişim” URL’sini direkt olarak “İletisimController” içindeki “index” metoduna adreslemekte, bu sayede ek olarak satırlarca tek bir php dosyası içerisinde kod yazmadan adresleme mümkün hale geliyor.

Laravel bunlara ek olarak içerisinde veritabanları ile ilgili web uygulamasını kolay şekilde ilişkilendiren bir ORM(nesne-ilişkisel eşleme) yapıyı da bünyesinde bulundurmakta. Bu sayede veritabanı içerisine veri yazmak veya veritabanından veri okumak için ekstra olarak satırlarca SQL sorguları yazmaya gerek kalmıyor.

Laravel bir web uygulamasında kullanıcı verileri mi gerekiyor. Yapılması gereken:

$users = DB::table('users')->get();

Bu sayede ek olarak hangi veritabanına ulaşıldığından hangi tabloya nasıl bağlandığına kadar belirtilere hiç gerek duymadan, tek bir değişkene DB kütüphanesi ve get metodu ile veriler adreslenebiliyor.

Web siteleri ve uygulamalarında kullanıcı güvenliğini sağlama noktası kimlik doğrulama ve yetkilendirmeden geçerken Laravel’in de buna yönelik bir yapısının olmadığını düşünmek yanlış olurdu. Basit paketler ile sağladığı özellikler sayesinde uygulamalara kolayca entegre edilebilir, istek ve ihtiyaçlar özelinde modifikasyona tabi tutulabilir bir yapı sunuluyor.

Bu yapıya bir örnek vermek gerekir ise kimlik doğrulama için gereken sorgu:

if (Auth::attempt(['email' => $email, 'sifre' => $sifre])) {
// Kullanıcı girişi başarılı...
return redirect()->intended('ozel-icerik');
}

Bu sorgu ile kısaca ‘ozel-icerik’ URL’sine erişim sağlayabilme kullanıcı girişine dayandırılabiliyor. Tüm bunlara ek olarak kimi zaman satırlarca kod gerektiren, gerek çerez verilerine gerek ise session denilen oturum bilgilerine ihtiyaç duyan eylemler kolayca halledilebilmekte.

Bahsedilen tüm özelliklere sahip Laravel’in hepsinin dışında en öne çıkan özelliği hiç şüphesiz sürekli olarak gelişmesi ve kendisi ile beraber gelişen bir topluluğa sahip olması. Platformdaki eksikler ve hatalar sürekli olarak bu topluluğun önerileri ile gelişirken her geçen gün daha kapsamlı ve daha yaratıcı bir framework haline geldiğini belirtmek gerek.

Geçmişte birçok kütüphaneden ayrı ayrı yararlanarak yapılabilen işlemler son versiyonlarda kütüphaneleri çağırmaya bile gerek duyulmadan tek bir Laravel fonksiyonu ile yapılabilir duruma geldi ve bu gelişim daha da devam edecek gibi görünüyor. 2023 web geliştirme için Laravel’in ön plana çıkmasına sadece bu yüzden bile şaşırmamak gerek.

Uzun lafın kısası 2023 yılında web uygulama geliştirmek için gelişmiş, MVC mimarisine uygun, adresleme özelliği bulunan, kullanıcı güvenliğini içindeki fonksiyonlar ile kolayca sağlayan, kod içerisinde basitçe düzenli komut verebileceğiniz, canlı bir hücre misali sürekli gelişen bir platform arayışındaysanız Laravel doğru adres.