Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

E-Ticaret Sitemi Hızlandırmak İstiyorum

17 eylül 2023

E-Ticaret Sitemi Hızlandırmak İstiyorum

Günümüzde sadece Türkiye pazarında dahi on binlerce e-ticaret sitesi bulunurken bunlar arasında öne çıkmak bazı şartları beraberinde getirmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken parametrelere doğru özen gösterilir ise sitelerin ziyaretçi sayısı dolayısı ile satış adedi günden güne artacaktır. Bu içerikte e-ticaret sitemi hızlandırmak istiyorum diyen e-ticaret sitesi sahiplerine bazı öneriler verilmektedir.
 

micro services

E-Ticaret Site Hızı Önem

Gerek kurumsal bir site olsun gerek e-ticaret sitesi olsun gerek ise bir blog sitesi olsun, bir sitenin kullanıcı dostu olabilmesi adına erişiminin kolay olması gerekir. Bu noktada ilk değerlendirme site açılışında başlar. Bir sitenin tıklanıldığı anda hızlı şekilde yüklenip kullanıcıya veri sunabilmesi, rakiplerinin önüne geçmesine direkt olarak etki etmektedir. E-ticaret gibi birçok alternatifin olduğu sitelerde yavaş kalınır ise direkt olarak kullanıcılar diğer sitelere yönelirler. Aynı zamanda hızlı açılması ile de diğer sitelerden gelen kullanıcıları da kazanmak mümkündür.

E-ticaret sitesinin ilk açılışının ardından ürün listeleme ve detay görüntülenme hızları bir sonraki önem arz eden kısımdır. Kullanıcıların ürünlere kolay ulaşabilmesi, taleplerine göre listeleyebilmesi ve istediği ürünün detayını anında inceleyebilmesi direkt olarak kullanıcıların “alışveriş iştahını” artıran unsur olarak fayda sağlayacaktır.

E-ticaret Sitesi Nasıl Hızlanır?

Bir sitenin hızlanabilmesi için birçok unsur bulunmaktadır. Bu durum e-ticaret sitesi özelinde farklı alt kırılımlara sahiptir fakat temel ise tüm sitelerde benzerdir.

1- Hosting Seçimi 
Her ne sitesi olursa olsun; sunucudan geç yanıt alan, coğrafi olarak kullanım yoğunluğunun olduğu bölgeden uzakta bulunan sunucular direkt olarak site hızını etkilemektedir. PROJX Dijital ile proje ihtiyacınıza yönelik optimum hosting hizmeti danışmanlığının yanı sıra kendi sunucu yapınızı kurarken gereksinimler ve strateji oluşturma kısmında da yardım alabilirsiniz.

2- Gereksiz Eklenti ve Komut Dosyası Kullanımı
Site kodlamalarında ihtiyaca yönelik kullanılan eklentiler ve kodlar kimi zaman site hızını baltalayabilmektedir. Kullanılacak araçların gereklilik düzeyine ve eldeki diğer eklentiler ile aynı sürecin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine dikkat etmek gerekir. Site üretimlerinde ana ilke olan tasarruf kısmında oldukça önemli olan bu durum uzun süreçte de site hızını etkileyecektir. Mevcut sitelerde ise PROJX Dijital’in uzman ekiplerince yapılan optimize işlemleri ile hız artırımı sağlanacaktır.

3- Görsel ve Videoların Optimize Edilmesi
Reklam, tanıtım ve kurumsal kimlik için site içerisinde binlerce hatta yer yer milyonlarca görsel materyal kullanılabilmektedir. Bu görseller sunucuların kapasiteleri özelinde kolayca depolanabilse de açılış hızında değişiklik için bazı değişiklikler yapmak gerekir.

Bir görselin veya videonun kullanıcı tarafından görüntülenebilmesi için ilk olarak arka planda son kullanıcının bilgisayarına indirilmesi gerekir. İndirilmenin ardından görüntülenebilir duruma gelir. Bir dosyanın indirilmesinde internet hızı etkili olsa da ana unsur indirilen dosyanın boyutudur. İlgili medyanın olabilecek en küçük boyutta sunucuda yer alması direkt olarak bulunduğu sayfanın açılma ve reaksiyon hızını etkileyecektir. Bunun yanı sıra internet tarayıcısının RAM üzerine yüklediği hafızada da tasarruf yaratarak son kullanıcının bilgisayarındaki yükü de düşürecektir. PROJX Dijital bünyesindeki uzmanlar sitenizde yer alan görsellerin dosya tipi ve boyut bazında ele alarak kalite düşürmeden optimize edebilmektedir. Görüntü ve kalite kaybı yaşamadan sitenizin artırılmasını sağlamaktadırlar.

4- Veri Listeleme
Bir sitede hızlı şekilde sayfa görüntülenmek isteniyor ise sayfada sunulan veriler bir anda yüklenmemelidir.  Sitenin ilk açılışında sınırlandırılmış veri yüklenirken, kalan veriler arka planda veya kullanıcının talep etmesi veya ilerlemesi durumunda yüklenmeye almalıdır. Bu noktada “lazy load” metodu sıkça kullanılmakta fayda da sağlanılabilmektedir. 

5- CDN ve Load Balance Kullanımları
Her iki yol da ayrı ayrı olacak biçimde E-ticaret sitesi hızını artıracak özelliklere sahiptir.

CDN: İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network), son kullanıcı ile sunucu arasındaki mesafeyi kısaltan vasıflara sahiptir. Sunucuların yerleşimindeki stratejilerle kolayca yapılabilirler. Son kullanıcı ve sunucu arasında yer alan repeater ve router gibi yapıların oluşturduğu dar boğazlardan dolayı oluşan gecikmeler doğru CDN yapılanması ile en aza indirgenebilir.

Load Balance: Load Balance yani Yük dengeleyici adından da anlaşılacağı üzere birden fazla cihazın yüklerini dengeleyerek trafiği doğru dağıtmayı amaçlar. Bu sayede sunucuda yer alan cihazlardan birkaç tanesi aşırı yüklenip diğerleri rölantide çalışmaz, eşit dağılımlı iş bölümü yapılır. Load Balance ile aşırı yüklenen sunucu cihazlarının yavaşlamalara sebep olmasının önüne geçilir.
Bu iki metottan sadece birini uygulamak zorunda olunduğu düşünülse de bu yanlış bir görüştür. Her iki yönetim metodunu da uygulayarak sunucuya binen yükleri ve sunucu son kullanıcı arası iletişim hızını artırmak, dolayısı ile e-ticaret sitesi hızını artırma mümkündür.

micro services

E-ticaret Sitesinin Etkileşimini Artırma

E-ticaret site hızı artırma direkt olarak etkileşim artırma yönünde etki eder. Site içerisindeki diğer unsurların öne çıkabilmesi, dikkate alınabilmesi için ilk önce site hızının makul düzeylerde olması gerekir. 

Google üzerinde bulunabilirlik ve fazladan tıklama almak adına SEO, Backlink ve Reklam çalışmaları yapılmaktadır. SEO içerisinde anahtar kelime ve içerikler çok önemli olsa da ana parametrelerden biri de site hızıdır. Eğer site hızı düşük ise içerik ve anahtar kelime bazında ne kadar güçlü olunur ise olunsun dezavantaj yaşanacak, site hızınızı ölçen Google sıralamalarınızı düşürecektir.

Bu durumların önüne geçmek, sitenizi hızlandırmak ve ziyaretçi sayısını artırmak için PROJX Dijital E-Ticaret uzmanlarından destek alabilirsiniz . 

Uzmanlarımız, mevcut sitenizdeki sorunları, teknik kusurları ve site açılış yavaşlığını analiz ederek çözümler üretir, projenizin hata giderimine yönelik tüm adımların nasıl yapılacağına kadar belirler.