Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

ChatGPT Ürün Yönetiminde Devrim Yapıyor

12 mart 2023

ChatGPT Ürün Yönetiminde Devrim Yapıyor
Ürün yönetiminin firma ve kurumlar için kritik bir yeri olduğu yadsınamaz. Bir iş sürecinin geliştirilmesinden tutun teslim aşamasına kadar birçok aşamasında ürün yönetimi dahil olmaktadır. Yapay zeka kullanımının bu alanlarda da yer alması ile beraber ürün yönetimi ve birçok kalem için gelecek vaat eden ve de kısa sürede fayda sağlayan bir etki olduğu aşikardır. Bunlar arasından ChatGPT gibi Doğal Dil İşleme (NLP) yeteneğine sahip araçlar öne çıkanlardandır.

chatgpt

ChatGPT Nedir?

Hemen her görsel ve yazılı paylaşım alanlarında ChatGPT ile ilgili bilgi, deneyim ve haber bulmak mümkün hale geldi. Henüz bunun ile karşılaşmamış veya tam olarak ne olduğunu kaçıranlar için kısaca bahsetme gerekirse; OpenAI tarafından geliştirilen ve GPT-3 dil modelinin bir varyantı olduğu ifade edilebilir.

Genel tasarımı chat ortamında kullanıcılar ile sohbet edip, bu sırada insanvari tepkiler ve dil kullanması üzerinedir. Bunun yanı sıra model kullanıldıkça gelişmekte ve sürekli olarak gelen yeni veri varyasyonları ile gün be gün mükemmelleşmektedir. Gündelik işlerin yanı sıra teknik işlerde de yardım edebilir bir pozisyona ulaştığını da eklemek gerek.

ChatGPT’nin Ürün Yönetimi Üzerine Etkileri

Bu konuyu birkaç başlık özelinde açıklamak daha faydalı olacaktır.

Ürün Araştırmaları
ChatGPT herkesin bildiği üzere geniş bir kullanıcı ağına ve internet verisine sahip. Bunlar arasından öğrenim yapması da ayrıca müşteri profillemesi ve taleplerini analizini yapabilir nitelikte olmasını sağlıyor. Süreç içerisinde potansiyel müşteriler tarafından verilmiş olan geri dönüşler ve fikirleri talep edilmesi anında süzgeçten geçerek aktarabilmektedir.

Bu noktada ChatGPT tarafından alacağınız birkaç bilgi ile beraber ürün araştırması için hangi adımları takip etmeniz gerektiğini öğrenmek mümkün. Hatta doğru soru ile tek seferde de alınabilmektedir. Sorunun kalitesi ile cevap kalitesi artarken bazen kalitesiz sorulara bile istenen seviyede cevaplar alınabilmekte.

Bununla beraber ChatGPT’den aldığınız cevap çok uzun ve teknik oldu var sayalım. Tarafından bunu özetlemesini ve en önemli noktaların altını çizmesini istediğinizde bunu da yapmakta. Uzun süren müşteri anketlerinden, geri dönüşlerden ziyade birkaç soru ile potansiyel müşteri geri dönüşlerinin oluşturduğu veriyi anlaşılır bir şekilde ChatGPT size sunmakta.

Tüm bunların dışında elinizdeki verilerin yorumlanması ve düzenlenmesi konusunda da yine ChatGPT’den destek alınabiliyor. Bu noktada mükemmel denilemeyecek seviyede olsa da verilerin yorumlanmasına yönelik önemli bir katkı sağladığı açık.

Daha spesifik cevaplar almak da mümkün. Misal olarak gençlere yönelik bir eğitim uygulaması yapılacağı varsayılsın. Buna yönelik isim önerisini de yine platformdan almak mümkün. Yapay zeka içerisinde milyonlarca kez işlenen veriler ile birkaç tane ürün adı türetmek tüm işleri arasında en kolayı bile denilebilir.

chatgpt

Ürün Geliştirme
Bir ürün için açıklama metni yazmak, kullanım kılavuzu oluşturmak ve bunları kurumsal bir dil ile “text” olarak elde etmek… Yine ChatGPT ve yine hızlı şekilde dönüş almak duruma en uygun ifade olabilir. Kimi zaman saatler kimi zaman ise gün boyu devam edecek bu alanlarda iş sürecini birkaç veri ile beraber ChatGPT’ye verip, ondan istenen çıktıyı almak süreci olabildiğince kısaltacaktır.

 

Ürün Tasarımı
Yukarıda da değinildiği gibi ChatGPT ve diğer makine öğrenme projelerinin tamamında kullanıcı taraflı girilen veri, internetten toplanan veri “oksijen” niteliğindedir. Bunlar ile yaşamına devam eden projelerin yaratım ve türetme mekanizması da gün be gün veri aldıkça gelişir. Bu durum da konumuza dair ürün tasarımından tutun, bir ürünün sunum içeriğine kadar öneri alabilmeye direkt olarak katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra görsel konusunda da Midjourney ve Dalle-2 ve türevi tasarım üzerine giden araçlara dair de desteği mevcut.

chatgpt

Kıssadan hisse…

ChatGPT’nin güçlü bir yapay zeka aracı olduğu yadsınamaz. Ürün yönetim işi için de bu derece güçlü bir araç; geliştirme, değerlendirme ve test etme için mükemmel bir partner konumuna gelmekte. Tek dikkat edilmesi gereken şey aşırı “spesifik” noktalarda ChatGPT’nin kimi zaman doğru cevabı veremeyeceğidir. İlgili verinin sunulmadan önce yorumlanmış olması gerekir. Bu sebeple bazı noktalarda isabetli cevaplar şu an için alınamamaktadır.